- AMELE MÜHENDİSLER

EKOLOJİK YAPI VE MİMARLIK

     Güneşi takip et, rüzgârı hisset, suyun akışını izle, basit malzemeler kullan, toprağa yumuşakça dokun. Gleen Murcutt, arazi ve bölgenin çevresel verilerine yanıt olarak ekolojik mimarlığı özlü bir şekilde tanımlamaktadır.

        Dünyada giderek artan sanayileşme ve insanların teknolojiden faydalanarak konforlu yaşam sürmek istemesi, enerji tüketiminin artmasına neden olmaktadır. Halbuki yapılı çevremizi oluştururken, gereksinimimiz olan barınma, ışık, ısınma ve serinleme fonksiyonlarının yerine getirilmesini sağlarken, dünyamızı tahrip etmeyecek şekilde sağlamamız, sağlıklı yaşam için gerekmektedir. Enerji kaynaklarının kullanımından doğan sorunları kısmen de olsa ortadan kaldırmak ve yapılarda enerji korunumu gerçekleştirmek, malzemelerin çevreye olumsuz etkilerinin en az indirilmesi için ekolojik mimarlık kavramı ortaya çıkmıştır.
    
           Önümüzdeki yılların bina tasarımları, onarımı ve üretimi alanlarında da;
a) Binalarda özellikle ısıtma, soğutma vb. donatıların çalışması için harcanan enerjinin korunumunu sağlamak,
b) Binaya enerji sağlayan kaynağın çevreye zarar vermeden kendini yenileyebilen kaynaklardan olmasının tercih edilmesi, bina tasarımcılarının sorumlulukları arasına girmektedir.
Bu bağlamda;
a) Yenilenebilir enerji kaynaklarını dönüştürerek binaya enerji sağlayan son yılların olası teknolojilerini araştırmak ve uygun sistemi seçmek,
b) Seçilen sistemin yapıya entegrasyonunu sağlamak ve sağladığı teknik, konstrüktif ya da biçimsel olanaklarını değerlendirerek binanın enerji performansını artırmaya yönelik önlemleri almak,
c) Entegrasyonun başarısı için uygun konstrüksiyon çözümlerini ve detayları üretmek, bina tasarımcılarının temel uğraşısı durumuna gelmektedir.


2 Ekolojik Yapı Tasarım Kriterleri 

  1. Sürdürülebilirlik 
  2. Geri kazanılabilir uygun malzeme seçimi                              
  3. Su kullanım tasarrufu ve verimliliği
  4. Binalarda yağmur suyu kullanımı ve kazanımı
  5. Enerji etkin peyzaj tasarımı
  6. Enerji etkin bina tasarımı
  7. Sürdürülebilir yapı malzemeleri  

Gibi konulara dikkat edilmesi gerekmektedir. 
Yeşil enerjili binaları kriterlerine göre değerlendip sertifikalandıran  kurumlar zaten bulunmaktadır. Bunlardan en popüler olanı leed ve bream sertifakalndırma firmalarıdır. 






 Yeşil binalar ile ilgili yanlış bilinen bir bilgiyi paylaşmak istiyorum fotoğrafda su tasarrufunda kullanılan sensörlü batarya ve susuz pisuvar bulunmaktadır. Bunlar Avm de lüks ve gösterişli dursunlar diye değil su tasarrufu yapsın diye konulmaktadır. 

Bahreyn dünya ticaret merkezi 

Manama, Bahreyn'de bulunan Bahreyn Dünya Ticaret Merkezi, dünyanın ilk rüzgar gücüyle elektrik üreten rüzgar türbini entegre yüksek binası" olma özelliğini taşımaktadır.
240 metre yüksekliğinde, 50 katlı olan ve 2008 yılında bitirilen kulelerin toplam maliyeti 150 milyon $'dır.
29 m kanat çaplı, 3 adet yatay eksenli rüzgar türbini, yılda 1100-1300 MWh’lik üretimleriyle, binanın yıllık elektriK enerjisi ihtiyacının yaklaşık 15%’ini karşılamaktadır. Türbinlerden üretilen elektrik enerjisi, 300 evin ihtiyacı olan enerjiye eşittir.
İnşaat Mühendisi 
Abdullah KAYA 

yazıda telif hakkı bulunmaktadır. izinsiz kullanılamaz.